Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na smaki Prowansji czyli pomidorowe kotlety mielone z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich w lekkiej panierce z mielonych płatków owsianych. Kotlety są smaczne, pożywne i niezwykle soczyste.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22602
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14919
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4705
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44681
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 636
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 670
Składniki
Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniaczu, zalewamy je mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy je na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i studzimy zawartość patelni.
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy namoczone płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pianę ubitą z dwóch białek* i delikatnie mieszamy. * Piana dodana do masy sprawi, że kotlety będą puszyste, delikatne i soczyste.
Z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy delikatnie w zmielonych płatkach owsianych*. *Jeśli nie posiadamy młynka do mielenia, możemy użyć sklepowej mąki owsianej.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy je delikatnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżymi surówkami. Życzę smacznego!