Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam na smaki Prowansji czyli pomidorowe kotlety mielone z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich w lekkiej panierce z mielonych płatków owsianych. Kotlety są smaczne, pożywne i niezwykle soczyste.
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 598
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1365
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 598
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6260
Składniki
Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniaczu, zalewamy je mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy je na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i studzimy zawartość patelni.
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy namoczone płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pianę ubitą z dwóch białek* i delikatnie mieszamy. * Piana dodana do masy sprawi, że kotlety będą puszyste, delikatne i soczyste.
Z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy delikatnie w zmielonych płatkach owsianych*. *Jeśli nie posiadamy młynka do mielenia, możemy użyć sklepowej mąki owsianej.
Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy je delikatnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżymi surówkami. Życzę smacznego!