Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowe mielone w płatkach owsianych

Pomidorowe mielone w płatkach owsianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27087

Dodano:

Odsłon: 8353

Dziś zapraszam na smaki Prowansji czyli pomidorowe kotlety mielone z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich w lekkiej panierce z mielonych płatków owsianych. Kotlety są smaczne, pożywne i niezwykle soczyste.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 spore łyżki mielonych płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • słodki sos sojowy
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • PANIERKA
  • mielone płatki owsiane
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorowe mielone w płatkach owsianych

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniaczu, zalewamy je mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy je na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i studzimy zawartość patelni.

  2. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy namoczone płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pianę ubitą z dwóch białek* i delikatnie mieszamy.

    * Piana dodana do masy sprawi, że kotlety będą puszyste, delikatne i soczyste.

  3. Z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy delikatnie w zmielonych płatkach owsianych*.

    *Jeśli nie posiadamy młynka do mielenia, możemy użyć sklepowej mąki owsianej.

  4. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy je delikatnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  5. Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżymi surówkami.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 31 stycznia 2016 rewelacyjny sposób na podanie poczciwych mielonych ;-) na pewno wypróbuję :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń