Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kapusta jest bardzo smaczna, może znaleźć się na wigilijnym stole, może też być farszem do pierogów.
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7989
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2166
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 675
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7989
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 271
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2166
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 675
Składniki
Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Ugotować ok. 15 min. Wystudzić tak, żeby można było je bez kłopotu pokroić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, w większym garnku. Dodać do garnka kiszoną kapustę i dusić 2-3 minuty, mieszać. Kapustę zalać przegotowaną, ciepłą wodą, tak żeby była przykryta. Dodać listek, ziele, pieprz i jałowiec. Gotować ok. 20 min. Następnie dodać pokrojone grzyby wraz z wywarem w którym były gotowane. Dodać powidła, łyżkę cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 15min. Dodać pieprz ziołowy i sól do smaku. Jeszcze chwile zagotować. Kapusta najlepsza jest jak postoi kilka godzin w lodówce. Smaki się połączą. Jeśli chcemy robić pierogi, to dobrze jest pokroić kapustę. Smacznego.
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna i jest taka potrzeba, to należy ją przepłukać wodą. Moja nie wymagała płukania. Jeśli kapusta jest grubo poszatkowana, to trzeba ją pokroić na mniejsze kawałki. Moja nie wymagała krojenia.