Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka cielęca ze świeżymi owocami

Potrawka cielęca ze świeżymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1122

Dodano:

Odsłon: 1905

Dzisiaj to już chyba każde kubki smakowe dopieściłem :) Potrawka cielęca ze świeżymi owocami to doskonały pomysł na pyszny i zaskakujący obiad, również nie wymaga od nas wiele wysiłku. W czasie duszenia możemy spokojnie przygotować drugie danie :) Jeżeli nie ma pytań czas brać się za gotowanie ;)

Składniki

  • 500g udźca cielęcego
  • 300g malin
  • 200g borówek
  • 2 łyżki masła
  • 1l bulionu warzywnego
  • 3 młode marchewki
  • 150g śmietanki kremówki
  • sok z połówki cytryny
  • 2 listki laurowe
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udziec cielęcy oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą na patelni. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy marchewki pokrojone w słupki, liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, tymianek i owoce. Dusimy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę, gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy sok z cytryny, zagęszczamy śmietanką i mąką, rozrobioną z kilkoma łyżkami wywaru, i doprawiamy do smaku. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń