Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamarynowana pierś z kurczaka, z pieczarkami i cukinią duszona w białym winie, po prostu rewelacja:)
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Mięso płuczemy i tniemy na paski. Sporządzamy marynatę z: 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,, 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 2 łyżeczek tymianku. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebule. Szklimy 5 minut i dodajemy pieczarki, posypujemy odrobiną soli morskiej, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ponownie odrobinę solimy, a aby puściła sok. Smażymy z pieczarkami kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i wlewamy mięso wraz z marynatą. Smażymy po około 5 minut z każdej strony.
Podsmażone mięso dodajemy do warzyw i zalewamy winem. Dusimy około 15 minut bez przykrycia, aby alkohol nieco odparował. Później dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 łyżkę mąki, aby sos nieco zgęstniał. Zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
Zaparzamy kuskus wodą z odrobiną vegety. Wykładamy na talerz, dodajemy potrawkę i gotowe. SMACZNEGO:)