Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamarynowana pierś z kurczaka, z pieczarkami i cukinią duszona w białym winie, po prostu rewelacja:)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 622
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1304
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1560
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2328
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 622
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1304
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458070
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1560
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2328
Składniki
Mięso płuczemy i tniemy na paski. Sporządzamy marynatę z: 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,, 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 2 łyżeczek tymianku. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebule. Szklimy 5 minut i dodajemy pieczarki, posypujemy odrobiną soli morskiej, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ponownie odrobinę solimy, a aby puściła sok. Smażymy z pieczarkami kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i wlewamy mięso wraz z marynatą. Smażymy po około 5 minut z każdej strony.
Podsmażone mięso dodajemy do warzyw i zalewamy winem. Dusimy około 15 minut bez przykrycia, aby alkohol nieco odparował. Później dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 łyżkę mąki, aby sos nieco zgęstniał. Zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
Zaparzamy kuskus wodą z odrobiną vegety. Wykładamy na talerz, dodajemy potrawkę i gotowe. SMACZNEGO:)