Propozycja na aromatyczną, wyrazistą i pikantną potrawkę warzywną w stylu meksykańskim. Propozycja dla wielbicieli ostrych i intensywnych smaków. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub pieczonymi batatami :)
Potrawka warzywna "Piekielny Meksyk"
Składniki
- 1 biała cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ostre papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (słodkiej)
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki curry
- 2,5 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz (świeżo mielony)
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
Składniki
- 1 biała cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ostre papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (słodkiej)
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki curry
- 2,5 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz (świeżo mielony)
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól do smaku

Etapy przygotowania
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

Wszystkie papryki (słodką i ostre) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i chwilę razem przesmażamy.

Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy, curry, tymianek oraz słodką paprykę mieloną i dusimy wszystko około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy przez kolejne 5 minut. Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Potrawka idealnie komponuje się z pieczonymi batatami lub ryżem. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 35
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 87
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 35
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 87



Składniki
- 1 biała cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ostre papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (słodkiej)
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki curry
- 2,5 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz (świeżo mielony)
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.
Wszystkie papryki (słodką i ostre) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i chwilę razem przesmażamy.
Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy, curry, tymianek oraz słodką paprykę mieloną i dusimy wszystko około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy przez kolejne 5 minut. Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Potrawka idealnie komponuje się z pieczonymi batatami lub ryżem. Życzę smacznego! :)