Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapomniane, smaczne i zdrowe danie, które w przeszłości było nieodzowną potrawą na każdej uroczystości i spotkaniu towarzyskim.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34816
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34816
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Potrawka z kurczakiem u mnie w domu jest przygotowywana wraz z rosołem jako dwudaniowy obiad. Przygotowujemy wszystkie składniki do gotowania rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu, aby tylko mrugał do miękkości mięsa. Ryż płuczemy pod bierzącą wodą i gotujemy jak opisane na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy z odrobiną soli i cukru do miękkości. Otwieramy puszkę groszku zielonego, odcedzamy przelewając zimną wodą. Odstawiamy do ocieknięcia.
Rosół jest ugotowany, robimy sos do potrawki. W odpowiedniej wielkości rondelka lub garnka topimy masło, dodajemy mąkę mieszając ruzgą (nie przypalamy jej, sos ma być biały). Podlewamy bulionem z rosołu, cały czas mieszając aż do uzyskania aksamitnej, kisielowej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy bulionem i mąką. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną marchewkę i ocieknięty groszek. Na półmisek wykładamy ryż, mięso i polewamy sosem potrawkowym. Gorące składniki podajemy. Można jeżeli lubimy posypać zieloną natką pietruszki.