Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z pieczonym indykiem

Potrawka z pieczonym indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 1216

Takie obiady uwielbiam: szybkie, smaczne i zdrowe! Ponieważ warzywa które w niej wykorzystałam, w połączeniu z indykiem, dają potrawie słodkawy posmak, użyłam do podkręcenia smaku przecieru pomidorowego. Nadał on daniu wyrazistości i koloru. Wyszło bardzo pysznie, polecam :)

Składniki

  • 1/2 kg mięsa z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule (200 g)
  • 1 cukinia (200 g)
  • 1 żółta papryka
  • mała puszka zielonego groszku
  • 150 g marynowanej czerwonej papryki
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić go w kostkę.

  2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę, małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże dzielimy na cztery. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju podsmażamy chwilę cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy często mieszając na niewielkim ogniu.

  3. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę oleju i podsmażamy krótko pokrojoną w paski żółtą paprykę. Dodajemy do rondla z cebulą i pieczarkami i dalej razem podsmażamy często mieszając. U mnie trwało to mniej więcej 10 minut.

  4. Cukinię przekrawamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w pół plasterki. Dodajemy wraz z odsączonym groszkiem i pokrojoną w paski marynowaną papryką do rondla z warzywami, dolewamy przecieru pomidorowego, wodę, dodajemy keczup, delikatnie solimy i pieprzymy.

  5. Upieczone mięso kroimy w grubą kostkę dodajemy do potrawki i wszystko razem dusimy pod przykryciem 5 minut. Wykładamy na talerze i posypujemy dowolną zieleniną. W moim przypadku był to szczypiorek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń