Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie obiady uwielbiam: szybkie, smaczne i zdrowe! Ponieważ warzywa które w niej wykorzystałam, w połączeniu z indykiem, dają potrawie słodkawy posmak, użyłam do podkręcenia smaku przecieru pomidorowego. Nadał on daniu wyrazistości i koloru. Wyszło bardzo pysznie, polecam :)
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5354
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47801
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165658
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5354
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47801
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165658
Składniki
Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić go w kostkę.
Cebulę kroimy w grubszą kostkę, małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże dzielimy na cztery. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju podsmażamy chwilę cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy często mieszając na niewielkim ogniu.
W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę oleju i podsmażamy krótko pokrojoną w paski żółtą paprykę. Dodajemy do rondla z cebulą i pieczarkami i dalej razem podsmażamy często mieszając. U mnie trwało to mniej więcej 10 minut.
Cukinię przekrawamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w pół plasterki. Dodajemy wraz z odsączonym groszkiem i pokrojoną w paski marynowaną papryką do rondla z warzywami, dolewamy przecieru pomidorowego, wodę, dodajemy keczup, delikatnie solimy i pieprzymy.
Upieczone mięso kroimy w grubą kostkę dodajemy do potrawki i wszystko razem dusimy pod przykryciem 5 minut. Wykładamy na talerze i posypujemy dowolną zieleniną. W moim przypadku był to szczypiorek.