Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 57
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 640
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 59
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 81
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 57
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 640
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 59
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 81
Składniki
Obierz i opłucz seler, marchew, cebulę oraz czosnek. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pozostałe warzywa pokrój w małą kosteczkę. Podobnie potnij także szynkę.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć szynkę, smaż 2–3 min. Dołóż wszystkie pokrojone warzywa, wsyp także groszek mrożony. Mieszając od czasu do czasu, smaż ok. 5 min. Po tym czasie wsyp ryż i mieszajac, smaż ok. 2 min, aż ziarenka staną się szkliste. Wszystko oprósz solą i pieprzem (ew. także szczyptą chili), dokładnie wymieszaj.
Zagotuj bulion warzywny. z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej je bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 minut (w tym czasie ryż powinien wchłonąć cały bulion i zrobić się miękki.
Zdejmij pokrywkę z naczynia. Wierzch zapiekanki posmaruj serkiem mascarpone i posyp startym serem typu parmezan. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 5 min. Opłucz i posiekaj natkę pietruszki. Posyp nią gotową zapiekankę.Źródło: Tina