Do góry

Dania główne Przepis na:

Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem

Pożarskie kotlety cielęce  z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16498

Dodano:

Odsłon: 175

Tak jadano w latach dwudziestolecia.

Składniki

  • 500 g cielęciny
  • 400 g zielonego groszku
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
    Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
    Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
    Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń