Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażoki to tradycyjne danie kuchni sieradzkiej, dobrze znane naszym babciom i dziadkom. Powstaje z zaledwie dwóch składników: ziemniaków i mąki. Dawniej prażoki były serwowane na obiad i podawane w towarzystwie kapusty zasmażanej lub z kubkiem swojskiego zsiadłego mleka. Świetnie smakują również z podsmażoną na złoty kolor cebulką i boczkiem. To niezwykle proste i smaczne danie znane jest również pod nazwą proziaki.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 511
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 511
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3928
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1359
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki przełóż do garnka zalej wodą, posól i postaw na kuchence. Gotuj do momentu, kiedy ziemniaki będą lekko miękkie. Średnio w połowie gotowania odlej połowę wody. Zostaw tyle, żeby ziemniaki się nie przypaliły.
Do gotujących się ziemniaków wsyp dwie łyżki mąki. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu. Pilnuj, żeby ziemniaki się nie przypaliły.
Miękkie ziemniaki rozgnieć na gładką, jednolitą masę.
Przygotuj omastę do prażoków. Boczek pokrój w równą kostkę, przełóż na suchą patelnię i smaż do momentu wytopienia tłuszczu.
Cebulę pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię z boczkiem. Smaż do momentu, aż cebula stanie się miękka i szklista.
Łyżkę zamocz w tłuszczu. Formuj nią prażoki i nakładaj na talerze. Serwuj z omastą najlepiej w towarzystwie kubka zsiadłego mleka.