Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W każdym regionie można spotkać się z inną nazwą dla prażoków – porki, dziady, lemiecha. Danie podaje się z kapustą zasmażaną albo skwarkami. W wersji Jaśka Kuronia króluje druga propozycja. Zobacz, jak łatwo przygotować tak proste ziemniaczane danie.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1802
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1565
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1533
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1967
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1802
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1565
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1533
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1967
Składniki
Przygotuj najpierw skwarki. Pokrój boczek w kostkę lub słupki. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej mocno tłuszcz na patelni. Najpierw wrzuć boczek, powoli smaż na średniej mocy palnika i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cebulę, zamieszaj i poczekaj aż zrobi się miękka.
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (około litra). Odlej wodę, ale nie do końca, najlepiej zostaw ⅓. Teraz dodaj mąkę pszenną. Zamieszaj dokładnie i zostaw na małym ogniu przez około 5 minut.
Teraz posól i popieprz ziemniaczaną masę. Z pomocą tłuczka rozgnieć ją energicznie. Z gotowej masy możesz formować dowolne kształty, np. przypominające kluski śląskie. Podawaj od razu na talerz. Posyp skwarkami. Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje