Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta pizza na puszystym cieście drożdżowym z niewielką ilością dodatków. Łatwa do zrobienia.
Składniki
Mleko lekko podgrzałam, tak aby było letnie. Do mleka wkruszyłam drożdże. Wsypałam cukier oraz płaską łyżkę mąki. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zaczyn odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszałam rękami zagniatając elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na kształt blachy. Użyłam blaszki o wymiarach ok. 25x30cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, dopasowując je jeszcze do kształtów formy. Ciasto posmarowałam cienko ketchupem i posypałam roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Ser żółty starłam na tarce i posypałam nim równomiernie pizzę. Na serze ułożyłam plasterki kiełbasy. Pizzę wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam ją ok. 15 minut. Przed podaniem można polać pizzę ketchupem lub ulubionym sosem.