Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta pizza na puszystym cieście drożdżowym z niewielką ilością dodatków. Łatwa do zrobienia.
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 108
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 179
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14970
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 108
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 179
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14970
Składniki
Mleko lekko podgrzałam, tak aby było letnie. Do mleka wkruszyłam drożdże. Wsypałam cukier oraz płaską łyżkę mąki. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zaczyn odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszałam rękami zagniatając elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na kształt blachy. Użyłam blaszki o wymiarach ok. 25x30cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, dopasowując je jeszcze do kształtów formy. Ciasto posmarowałam cienko ketchupem i posypałam roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Ser żółty starłam na tarce i posypałam nim równomiernie pizzę. Na serze ułożyłam plasterki kiełbasy. Pizzę wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam ją ok. 15 minut. Przed podaniem można polać pizzę ketchupem lub ulubionym sosem.