Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta pizza na puszystym cieście drożdżowym z niewielką ilością dodatków. Łatwa do zrobienia.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3887
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3849
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 418
Składniki
Mleko lekko podgrzałam, tak aby było letnie. Do mleka wkruszyłam drożdże. Wsypałam cukier oraz płaską łyżkę mąki. Wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Zaczyn odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. Resztę mąki przesiałam do miski. Dodałam do niej sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wymieszałam rękami zagniatając elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę i rozwałkowałam na kształt blachy. Użyłam blaszki o wymiarach ok. 25x30cm. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej ciasto, dopasowując je jeszcze do kształtów formy. Ciasto posmarowałam cienko ketchupem i posypałam roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Ser żółty starłam na tarce i posypałam nim równomiernie pizzę. Na serze ułożyłam plasterki kiełbasy. Pizzę wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam ją ok. 15 minut. Przed podaniem można polać pizzę ketchupem lub ulubionym sosem.