Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Prosta tarta z pieczarkami portobello na cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6777

Dodano:

Odsłon: 10366

Bardzo proste i przede wszystkim szybkie danie, nie wymagające zdolności kulinarnych :) Sekretem tego przepisu jest połączenie świeżego tymianku z brązowymi pieczarkami "portobello"... Można je dostać już chyba w każdym supermarkecie. Mają lekko słodkawy smak i dużo przyswajalnego białka. Zdaniem naukowców można nimi zastępować mięso.

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello (brązowe)
  • ciasto francuskie
  • średnia cebula
  • świeży tymianek
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 2 foremki średniej wielkości
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.

    Tymianek lekko rozcieramy w palcach i drobno siekamy.

  2. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz z tymiankiem na oliwie z oliwek. Ważne, by podsmażać je partiami. Muszą się podsmażyć, a nie dusić. Ja podzieliłam je na 3 partie.

  3. Po podsmażeniu ostatniej partii przekładamy na patelnię wcześniej podsmażone pieczarki i cebulkę.

  4. Wszystko mieszamy, dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Do ostudzonego farszu dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy.

    Ciasto francuskie cienko rozwałkowujemy i dzielimy na 4 części (mniej więcej wielkości foremek + zakładka na brzegi). Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim.

  6. Na wierzchu ciasta układamy farsz, pozostawiając po ok. 2 cm luzu z każdej strony.

  7. Nasze 2 foremki z ciastem i farszem przykrywamy pozostałymi 2 kawałkami ciasta. Sklejamy ciasto na brzegach, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia.

  8. Pieczemy w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do zrumienienia się ciasta (ok. 20 min.).

  9. Kroimy na kawałki (podobnie jak zwykłe ciasto). Dekorujemy świeżym tymiankiem.

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 stycznia 2014 Przepis rewelacyjny. Zgadzam się też z Goramarciną jeśli chodzi o zdjęcia.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 stycznia 2014 Jestem zafascynowana tartą, ale jeszcze bardziej zdjęciami, super ! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń