Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste placki z cukinii

Proste placki z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3441

Dodano:

Odsłon: 6381

W sezonie letnim często jadamy proste placki z cukinii. Takie naprawdę najprostsze, niewydziwne, a przy tym bardzo smaczne. Ich aromat zależy od dodatków. Oprócz cukinii w plackach może się znaleźć sproszkowana mieszanka curry albo świeże zioła, np. mięta lub jeszcze lepiej – jakieś “dzikuski” – rzepik, podagrycznik, macierzanka, dzikie oregano itp.

Składniki

  • 1 nieduża młoda cukinia (około 350-400 g)
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka curry w proszku (lub zamiennie - dowolne zioła)
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżka mąki (używam białej orkiszowej)
  • tłuszcz do smażenia
  • do podania – jogurt, kwaśna śmietana, sos czosnkowy, cukier, płynny miód lub co tam jeszcze wyobraźnia Ci podpowie
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj płaską łyżeczkę porządnej (nierafinowanej, kamiennej) soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by owoce puściły sok.
    Sól powoduje uwolnienie wody z komórek cukinii, a oddzielenie jej nadmiaru sprawia, że do ciasta można dodać naprawdę niewielką ilość mąki. Dzięki temu zabiegowi smażące się placki z cukinii wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Są więc relatywnie niskokaloryczne, a przy okazji otrzymasz danie bardziej warzywne niż mączne.

  2. W misce rozbełtaj 2 jajka, dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię, kopiastą łyżkę mąki orkiszowej lub zwyczajnej pszennej. Do miski trafią też dowolnie wybrane przyprawy lub zioła – ja tym razem użyłam proszku curry. Wymieszaj wszystko dokładnie.

  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Może to być masło klarowane lub dowolny olej. Ja lubię smażyć na tłuszczach nasyconych, które nie ulegają tak wielkiej degradacji podczas podgrzewania.

  4. Płaskie porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz.

  5. Smaż do momentu, aż placuszki będą lekko przyrumienione z obu stron.

  6. Z czym podawać?

  7. Wiele osób lubi jadać proste placki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

  8. Ja wybieram świeży, płynny miód, bo mam do niego dostęp tylko latem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń