Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie letnim często jadamy proste placki z cukinii. Takie naprawdę najprostsze, niewydziwne, a przy tym bardzo smaczne. Ich aromat zależy od dodatków. Oprócz cukinii w plackach może się znaleźć sproszkowana mieszanka curry albo świeże zioła, np. mięta lub jeszcze lepiej – jakieś “dzikuski” – rzepik, podagrycznik, macierzanka, dzikie oregano itp.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12835
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12835
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4582
Składniki
Cukinię umyj, odetnij końce (nie obieraj i nie usuwaj gniazd nasiennych – młoda cukinia nie potrzebuje takiego traktowania). Zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj płaską łyżeczkę porządnej (nierafinowanej, kamiennej) soli, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 15 minut, by owoce puściły sok. Sól powoduje uwolnienie wody z komórek cukinii, a oddzielenie jej nadmiaru sprawia, że do ciasta można dodać naprawdę niewielką ilość mąki. Dzięki temu zabiegowi smażące się placki z cukinii wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Są więc relatywnie niskokaloryczne, a przy okazji otrzymasz danie bardziej warzywne niż mączne.
W misce rozbełtaj 2 jajka, dodaj bardzo dobrze odciśniętą cukinię, kopiastą łyżkę mąki orkiszowej lub zwyczajnej pszennej. Do miski trafią też dowolnie wybrane przyprawy lub zioła – ja tym razem użyłam proszku curry. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia. Może to być masło klarowane lub dowolny olej. Ja lubię smażyć na tłuszczach nasyconych, które nie ulegają tak wielkiej degradacji podczas podgrzewania.
Płaskie porcje ciasta nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz.
Smaż do momentu, aż placuszki będą lekko przyrumienione z obu stron.
Z czym podawać?
Wiele osób lubi jadać proste placki z cukinii z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Ja wybieram świeży, płynny miód, bo mam do niego dostęp tylko latem. Smacznego!