Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad zupa szczawiowa: z jajkami na twardo, z dodatkiem marchwi i ziemniaków, zabielana kwaśną śmietaną. Najlepsza jest, podobnie jak ogórkowa, na drugi lub trzeci dzień od ugotowania, bo - jak mówią niektórzy - potrzebuje czasu, by się "przegryźć".
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 145
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 151
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 206
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 145
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 151
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 206
Składniki
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Mięso umyć, oczyścić, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować i odszumować. Zmniejszyć temperaturę, by nie buzowało, a tylko się delikatnie "pyrkoliło". Dodać pęczek włoszczyzny, na bieżąco odszumowywać. Wsypać 2 łyżki Vegety, gotować razem do miękkości mięsa. Wiązkę wyrzucić, mięso wyjąć, ostudzić i oddzielić mięśnie od skóry i kości. Możecie je potem wrzucić do zupy, jeśli lubicie albo zjeść z chlebem. W czasie, kiedy gotuje się wywar, obrać warzywa, umyć, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w ćwierć talarki. Wrzucić do wywaru po wyciągnięciu mięsa, uzupełnić wodą i ugotować do miękkości. Dodać szczaw, słoiczek wypłukać wywarem z zupy wlać do garnka. Na chwilę zdjąć z ognia. Odlać kilka łyżek wywaru do kubka, lekko przestudzić, zahartować w płynie śmietanę, dodać mąkę i wymieszać dokładnie, by nie było grudek. Do zupy stopniowo wlewać przyrządzoną "zaklepkę", wymieszać, postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i pogotować do 3 minut. Jajka obrać, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnka. Gotowe.