Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosto i smacznie: zupa szczawiowa

Prosto i smacznie: zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2632

Dodano:

Odsłon: 437

Dziś na obiad zupa szczawiowa: z jajkami na twardo, z dodatkiem marchwi i ziemniaków, zabielana kwaśną śmietaną. Najlepsza jest, podobnie jak ogórkowa, na drugi lub trzeci dzień od ugotowania, bo - jak mówią niektórzy - potrzebuje czasu, by się "przegryźć".

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 słoiczek domowego szczawiu
  • 3 skrzydełka drobiowe lub 1 udko
  • 4 jaja (L)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 mała wiązka liści pora z korzeniem pietruszki (alternatywnie)
  • woda
  • Vegeta, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić.
    Mięso umyć, oczyścić, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować i odszumować. Zmniejszyć temperaturę, by nie buzowało, a tylko się delikatnie "pyrkoliło". Dodać pęczek włoszczyzny, na bieżąco odszumowywać. Wsypać 2 łyżki Vegety, gotować razem do miękkości mięsa. Wiązkę wyrzucić, mięso wyjąć, ostudzić i oddzielić mięśnie od skóry i kości. Możecie je potem wrzucić do zupy, jeśli lubicie albo zjeść z chlebem.
    W czasie, kiedy gotuje się wywar, obrać warzywa, umyć, ziemniaki pokroić w drobną kostkę, marchew w ćwierć talarki. Wrzucić do wywaru po wyciągnięciu mięsa, uzupełnić wodą i ugotować do miękkości.
    Dodać szczaw, słoiczek wypłukać wywarem z zupy wlać do garnka. Na chwilę zdjąć z ognia.
    Odlać kilka łyżek wywaru do kubka, lekko przestudzić, zahartować w płynie śmietanę, dodać mąkę
    i wymieszać dokładnie, by nie było grudek.
    Do zupy stopniowo wlewać przyrządzoną "zaklepkę", wymieszać, postawić na gaz, doprowadzić do wrzenia i pogotować do 3 minut.
    Jajka obrać, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnka. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia 2018 Szczawiowa z jajkiem, ale pychotka :D
Nawet w wersji podstawowej mi wystarczy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń