Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ zauważyłam, że część z nas jest na diecie proteinowej postanowiłam zamieścić kilka przepisów, które mogą urozmaicić nasz jadłospis. To danie można szamać zarówno w fazie I jak i II (w I bez warzyw oczywiście). Przepis znaleziony w internecie, strony nie pamiętam, i nieco podrasowany.
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 388
Polecam.
Odsłon: 300
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 388
Składniki
Zacznijmy od "frytek": Cukinie obieramy, wyciągamy nasiona i kroimy w paski, tak jak ziemniaki na frytki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i włączamy podgrzewanie od góry z opcją grilowania. Pieczemy aż się zrumienią i będą miękkie. Delikatnie solimy.
Placuszki: Filety z udek oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ktoś ma robota kuchennego to można je delikatnie w nim zmielić, ale nie za bardzo bo wyjdzie miazga. Dodajemy jajko, serek homogenizowany, 1/2 cebuli (pokrojona w kostkę), czosnek (posiekany), mąkę kukurydzianą, otręby owsiane i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Wykładając masę formujmy w miarę możliwości równe owale, bo jak będą nieforemne to ciężej się przewraca na drugą stronę.
Surówka: Pomidory myjemy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy drugą połówkę cebuli pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy z greckim jogurtem light.