Do góry

Dania główne Przepis na:

Przekąska drwala

Przekąska drwala

Autor:

Przepisów i artykułów: 499 Ocena: 3607

Dodano:

Odsłon: 501

Szybkie i sycące danie z patelni.

Składniki

  • pomidory 4 szt duże
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt mała
  • makaron
  • masło 1 łyżeczka
  • bazylia do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier 1 szczypta
  • papryka ostra mielona do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu /lub wykorzystujemy pozostały po obiedzie/.
    Kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół , oprószamy mielonymi paprykami i układamy na nagrzanej dużej patelni. Na małym ogniu smażymy do czasu aż się zrumieni, przewracamy na drugą stronę i zsuwamy na bok patelni. Na pustej części patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Oprószamy lekko solą i smażymy na małym ogniu do czasu aż cebula stanie się szklista.
    Następnie dodajemy obrane i pokrojone pomidory z dodatkiem szczypty cukru. Dusimy na małym do czasu aż sok odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gdy sos będzie już gęsty zsuwamy go na bok do kiełbasy i na wolną część patelni wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem i smażymy według uznania- u mnie było usmażone tak by żółtko było płynne.
    Na talerzu układamy porcję ugotowanego makaronu. Na niego wykładamy sos pomidorowy a na niego kiełbasę i jajko.
    Podajemy na gorąco od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń