Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska z mięsa mielonego, która wygląda niczym wykwintne, przepiórcze udka, to bardzo efektowna i smaczna przystawka na każdą imprezę. Sprawdzi się nawet na świątecznym stole!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8018
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 350
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3485
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 630
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8018
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 350
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3485
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 630
Składniki
Wyrób 250 g mąki pszennej z kefirem i sodą oczyszczoną na gładkie ciasto. Jeśli będzie kleić się do rąk, dodaj nieco mąki. Schłodź pół godziny w lodówce.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przestudź. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw masę mięsną majerankiem, obiema paprykami, solą i pieprzem. Wyrób dłonią na jednolitą masę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko na podsypanej mąką stolnicy. Powycinaj z niego (np. szklanką) kółka o średnicy około 7 cm. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj i także powycinaj z niego kółka (wycinaj do wykorzystania całego ciasta).
Na środku każdego kółka ułóż słony paluszek – tak, by jego końce wystawały z obu stron poza brzeg (mniej więcej tak samo długie odcinki). Następnie ułóż na każdym kółku ciasta małą porcję mięsnego farszu – taką, by można ją zakleić w cieście. Pozlepiaj kółka z farszem tak, jak pierogi. Dokładnie oblep ciastem miejsce, z którego wystaje paluszek. Przetnij każdy „pieróg” w poprzek na pół.
Rozkłóć jajka w miseczce. Rozsyp bułkę tartą na talerzyku. Panieruj przygotowane „udka”, najpierw obtaczając je w jajku, a potem w bułce. Obsmaż na rozgrzanym oleju (na niewielkiej mocy palnika, by mięso zdążyło się wysmażyć w środku) na złocisty kolor. Usmażone „udka” odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionym sosem – np. pikantną salsą.