Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowaniu potrawa szybko podbije Twoje kubki smakowe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1417
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1417
Składniki
Przygotowanie mięsa gyros: Przygotuj mięso: pokrój je w cienkie paski lub plastry, usuwając nadmiar tłuszczu. W misce wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę, oraz rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone mięso i dokładnie obtaczaj w marynacie. Pozostaw mięso w marynacie na co najmniej 1-2 godziny, można również przykryć i zostawić na całą noc w lodówce, aby było bardziej aromatyczne. Grilluj mięso na grillu lub smaż na patelni, aż będzie odpowiednio upieczone i chrupiące. Pokrój cebulę w cienkie piórka i skrop lekko oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posyp nią gotowe do podania mięso i surówkę.
Przygotowanie souvlaki: Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki (ok. 3 cm x 3 cm). Przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny i oregano. Marynatą nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy po kilka kawałków mięsa (ok. 3/4 długości patyczka). Grillujemy do miękkości mięsa. Souvlaki wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z gyrosem. Podajemy z sosem tzatziki, sałatką grecką lub ulubionymi dodatkami.