Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowaniu potrawa szybko podbije Twoje kubki smakowe.
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3276
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3276
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 196
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowanie mięsa gyros: Przygotuj mięso: pokrój je w cienkie paski lub plastry, usuwając nadmiar tłuszczu. W misce wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę, oraz rozgniecione ząbki czosnku. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pokrojone mięso i dokładnie obtaczaj w marynacie. Pozostaw mięso w marynacie na co najmniej 1-2 godziny, można również przykryć i zostawić na całą noc w lodówce, aby było bardziej aromatyczne. Grilluj mięso na grillu lub smaż na patelni, aż będzie odpowiednio upieczone i chrupiące. Pokrój cebulę w cienkie piórka i skrop lekko oliwą i sokiem z cytryny, a następnie posyp nią gotowe do podania mięso i surówkę.
Przygotowanie souvlaki: Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki (ok. 3 cm x 3 cm). Przekładamy do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny i oregano. Marynatą nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy po kilka kawałków mięsa (ok. 3/4 długości patyczka). Grillujemy do miękkości mięsa. Souvlaki wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z gyrosem. Podajemy z sosem tzatziki, sałatką grecką lub ulubionymi dodatkami.