Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety mielone z karmelizowaną cebulką i pieczarkami są wyjątkowo aromatyczne i rozpływają się w ustach. Po usmażeniu mają chrupiącą, złocistą skórkę, a w środku pozostają niezwykle miękkie i soczyste. W moim domu wszyscy je uwielbiają – ledwo zdążę zdjąć je z patelni, a już znikają z talerza! Ich intensywny, domowy smak sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami lub chrupiącymi frytkami i (koniecznie!) domowymi buraczkami na ciepło – to połączenie, które zawsze się sprawdza i nigdy nam się nie nudzi :) Są idealne na rodzinny obiad, a jeśli jakimś cudem coś zostanie, to po odgrzaniu nadal są pyszne i soczyste.
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 226
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 238
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 214
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 90
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 226
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 238
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 214
Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...
Odsłon: 90
Składniki
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy cebulkę z pieczarkami, dodajemy szczyptę cukru i smażymy na złoto. Pod koniec smażenia dokładamy 2 szczypty tymianku, sól i pieprz.
Usmażoną cebulkę z pieczarkami przekładamy do blendera, dodajemy 1 jajko.
Blendujemy na gładką masę.
Zblendowaną cebulkę mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy sól i pieprz i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli lubimy, dodajemy też łyżeczkę musztardy. Dokładnie wyrabiamy.
Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy kuleczki, wrzucamy je do bułki tartej i delikatnie spłaszczamy. Panierujemy ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy kotlety z obu stron na złoto.
Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przechowujemy je w lodówce. Talerz najlepiej zawinąć w folię spożywczą, żeby zapach nie przeszedł na inne produkty, które trzymamy w lodówce.
Smacznego :)