Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwe czarne kluski, które są syte i bardzo smaczne. Można je również nadziewać różnymi nam odpowiadającymi farszami.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11223
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13445
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5214
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4096
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11223
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5453
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13445
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5214
Składniki
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy. Następnie jedne gotujemy, a drugie trzemy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Masę ziemniaczaną przekładamy na czystą ścierkę lub na tetrową pieluchę. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Wodę pozostawiamy w misce, aby na dnie mogła osadzić się skrobia. Odciśnięte ziemniaki przekładamy ponownie do miski. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i chłodne przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Wsypujemy również większą szczyptę soli i wlewamy odstaną skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski.
Tak przygotowane składniki dokładnie z sobą zagniatamy. Wszystkie produkty powinny się z sobą połączyć do powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki o wielkości która nam odpowiada. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z łyżeczką soli. Do gorącego płynu wrzucamy kluski i gotujemy je przez około 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podczas gdy kluski się gotują przygotowujemy okrasę. Cebulę obieramy i kroimy wraz z boczkiem w kostkę. Podsmażamy całość na łyżce smalcu do zarumienienia. Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy okrasą z cebuli i boczku. Podajemy z ulubionym mięsem.