Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwe czarne kluski, które są syte i bardzo smaczne. Można je również nadziewać różnymi nam odpowiadającymi farszami.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 147
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 729
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 147
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy. Następnie jedne gotujemy, a drugie trzemy na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do dużej miski. Masę ziemniaczaną przekładamy na czystą ścierkę lub na tetrową pieluchę. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Wodę pozostawiamy w misce, aby na dnie mogła osadzić się skrobia. Odciśnięte ziemniaki przekładamy ponownie do miski. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i chłodne przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Wsypujemy również większą szczyptę soli i wlewamy odstaną skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski.
Tak przygotowane składniki dokładnie z sobą zagniatamy. Wszystkie produkty powinny się z sobą połączyć do powstania jednolitej masy. Z powstałej masy formujemy kulki o wielkości która nam odpowiada. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z łyżeczką soli. Do gorącego płynu wrzucamy kluski i gotujemy je przez około 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podczas gdy kluski się gotują przygotowujemy okrasę. Cebulę obieramy i kroimy wraz z boczkiem w kostkę. Podsmażamy całość na łyżce smalcu do zarumienienia. Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy okrasą z cebuli i boczku. Podajemy z ulubionym mięsem.