Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowy jest tradycją kulinarną naszego Narodu. Typowy schabowy to kotlet z mięsa schabowego, surówka i ziemniaki. Jednak "od czasu do czasu" zmiana smakowa jest porządana. W tym przypadku alternatywą dla typowego schabowego jest smaczny "kotlet schabowy" z mięsa karkówki. Jak przygotować smaczną karkówkę w roli schabowego podaję poniżej w moim przepisie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5521
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1016
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5125
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1443
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5521
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1016
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12008
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5125
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1443
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Po kolei przykrywamy plastry karkówki folią spożywczą (aby nie popryskać podczas tłuczenia mięsa, kuchni) i rozbijamy z obu stron tłuczkiem do mięsa na odpowiadające nam gubością kotlety (nie za cieńko). Rozkłucone jajko, mleko i przyprawy łączymy razem. Zanużamy kotlety i pozostawiamy na ok. 30 godziny w lodówce dla wyrównania smaków.
Następnie wystawiamy z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem, obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące z odpowiadającymi nam dodatkami. Uwagi: Moja babcia dla polepszenia smaku kotletów zawsze przed smażeniem ich wkładała na tłuszcz przekrojoną cebulę i razem z nią smażyła mięso. Smażyła zawsze na smalcu lub smalcu z dodatkiem masła klarowanego. Jest lepszy smak mięsa jak smażenie na oleju roślinnym. To jest tylko porada, a każdy zrobi jak sam dla siebie najlepiej uważa.