Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszny sos z kurek. Przepis jest bardzo dobrze znany, ale jeżeli ktoś jeszcze nie robił tego pysznego sosu z kurkami, to polecam przygotować. Sos kurkowy jest przepyszny, a najlepiej smakuje podany z ziemniaczkami (według mnie), polecam przygotować.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33234
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9709
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2186
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 929
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 33234
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9709
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2186
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4182
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 929
Składniki
Kurki dokładnie oczyszczam za pomocą pędzelka, następnie płuczę partiami pod bieżącą zimną wodą przez kilka sekund, tak żeby kurki nie nasiąkły za bardzo wodą i osączam na durszlaku. Natkę pietruszki drobno siekam. Cebule kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki. Osączone większe kurki kroję na mniejsze kawałki, a małe pozostawiam całe.
Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję masło, kurki i całość duszę przez około 10-12 minut, na średnim ogniu, tak żeby kurki były miękkie i odparował nadmiar wody (jeżeli jest). Do miękkich kurek dodaję śmietankę, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sos duszę jeszcze około 4-5 minut, tak żeby śmietanka się zredukowała i powstał gęstszy sos. Sos z kurkami jest gotowy, życzę dużych zbiorów kurek i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa