Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg łososiowy pieczony w papilocie z selerowym puree

Pstrąg łososiowy pieczony  w papilocie z selerowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4080

Dodano:

Odsłon: 1177

Marynowany pstrąg łososiowy pieczony w papilocie na poduszeczce z marchewki i szalotki, z dodatkiem puree z selera. Niebo w gębie:)

Składniki

  • Dla 2 osób: 300 g filetu z pstrąga łososiowego
  • Na marynatę: 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ziarno zgniecionego ziela angielskiego
  • odrobina soli
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu kolorowego
  • Na poduszeczkę: 1 marchew
  • 2 szalotki
  • masło
  • Na puree: 1 mały ziemniak
  • 300 g selera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybę myjemy i osuszamy, dzielimy na 2 kawałki.
    Składniki marynaty mieszamy. Smarujemy rybę i odkładamy na 30 minut do lodówki.

  2. Ziemniaka i seler obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. Masło z oliwą rozgrzewamy w garnuszku. Wrzucamy warzywa, dodajemy zioła, odrobinę soli i pieprzu. Podsmażam około 3-4 minuty często mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą, tak aby warzywa były przykryte. Gotujemy do miękkości.

  3. W tym czasie przygotowujemy dla każdej porcji ryby folię aluminiową, na środek której kładziemy wycięty prostokąt z papieru do pieczenia .
    Obraną i umytą marchew kroimy w cienkie plasterki. Obrane szalotki kroimy w drobną kostkę. Na każdym papilocie układamy po pół marchewki, na tym po 1 pokrojonej szalotce, po kilka wiórków zimnego masła oraz rybę. Zwijamy i wkładamy do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy 20-25 minut.

  4. Ugotowany seler z ziemniakiem zdejmujemy z kuchenki. Odlewamy pozostałą wodę i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Lekko podgrzewamy.

  5. Wykładamy na talerz puree i upieczoną rybę z poduszeczką z marchewki i szalotki.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń