Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg na ostro z warzywami na parze

Pstrąg na ostro z warzywami na parze

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25197

Dodano:

Odsłon: 4385

Dzisiejsza propozycja jest lekka i zdrowa, ale za to smaczna i wyrazista. Danie to połączenie pieczonego pstrąga otulonego płatkami chili z soczystymi warzywami przygotowywanymi na parze. Całość dopełnia lekka pasta pindżur z pieczonej papryki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a dostarcza nam mnóstwo zdrowej energii :D

Składniki

  • filety z pstrąga
  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 2 marchewki
  • plaster masła
  • zioła prowansalskie
  • płatki chilli
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • DODATKI
  • plasterki cytryny
  • pasta pindżur (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone z ości oraz pozbawione skóry filety z pstrąga dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i płatkami chili. Przyprawione filety układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, a na wierzch każdego z nich kładziemy dodatkowy plaster masła* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 15 minut.

    * Masło podczas pieczenia nada rybie smaku, delikatności i soczystości.

  2. Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w plastry i gotujemy na parze około 20 minut. Gotowe warzywa doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.

    Upieczonego pstrąga podajemy z dodatkiem cytryny, pasty pindżur (opcjonalnie) i warzywami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń