Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg otulony szynką prosciutto

Pstrąg  otulony szynką prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 874 Ocena: 16767

Dodano:

Odsłon: 248

Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniam sprawdza się.

Składniki

  • 6 plastrów szynki prosciutto
  • kostka zimnego masła
  • 12 listków swieżej szałwii
  • 6 filetów pstrąga
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • sok z jednej cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę, spiąłem wykałaczką.

  2. Na patelni rozgrzałem oliwę, obsmażyłem krótko roladki. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń