Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg jest bardzo smaczny i nie tylko na diecie ;)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19988
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19988
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 524
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 600
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7025
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244537
Składniki
Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą, aż pozbędziemy się całego śluzu, którym są pokryte. Po bokach robimy im ukośne nacięcia ostrym nożem. Porządnie je solimy (bez soli nie będzie takie dobre, a sól jest bardzo potrzebna organizmowi) i zostawiamy na noc.
Do miseczki wsypujemy sól, czosnek, roztartą w moździerzu gorczycę, tymianek i imbir. Mieszamy starannie ze sobą.
Rybę płuczemy z soli pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że daliśmy za dużo soli, możemy zostawić je na kilkanaście minut w zlewie wypełnionym zimną wodą. Osuszone ryby polewamy po wierzchu i w środku (w tym rozcięciu na brzuchu) sokiem z cytryny. Pamiętamy też o nacięciach skóry. Starannie posypujemy je z obu stron przyprawą z miseczki, nie zapominamy o posypaniu też w środku i w nacięciach skóry. Do środka (czyli do brzuszka) upychamy po pęczku koperku, a w nacięcia skóry wkładamy po kawałeczku cytryny.
Dla pewności rybkę można przewiązać ''w talii'' sznureczkiem, wtedy na pewno nie wypadnie koperek, a danie będzie miało fajną dekorację.
Każdą rybkę układamy na folii aluminiowej i robimy sakiewki, zamykając folię na górze. Rybie mumie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach otwieramy foliowe sarkofagi i pieczemy, aż się zrumieni. Podajemy z cytrynką, a kto nie ''dietuje'', niech je z frytkami :) Smacznego!!!!