Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem :D Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna, a po zamarynowaniu i upieczeniu nabiera intensywnych kolorków :D
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 716
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5370
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17580
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 716
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5370
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8620
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17580
Składniki
Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy
Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut.
Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.
Życzę smacznego! :)