Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem :D Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna, a po zamarynowaniu i upieczeniu nabiera intensywnych kolorków :D
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 213
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 432
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 465
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 213
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 432
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 465
Składniki
Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.
Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy
Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut.
Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.
Życzę smacznego! :)