Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ryba z wybornym sosem
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 891
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1957
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 449
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 891
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1957
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 449
Składniki
Wyfiletowałam pstrągi, hodowlane filetuje się bardzo łatwo, wystarczy naciąć je od dolnej strony a potem wyjąc kręgosłup z ościami rękoma. Mięso nie przylega zbyt mocno. Filety położyłam na polanym oliwą papierze do pieczenia. Posypałam je tymiankiem, chili, solą i dodałam przeciśnięty czosnek. Ryby skropiłam oliwą i rozprowadziłam przyprawy.
Pokroiłam 10 centymetrowy kawałek pora i podgotowałam go 5 minut. 2 łychy śmietany wymieszałam z 2 łyżkami mąki , dodałam wodę i podgrzałam całość w rondelku. Do sosu dodałam 2 łyżki kaparów, podgotowanego pora i chili. Sos gotowałam parę minut aby maka nie była surowa i żeby smaki sobą przeszły. Jeśli sos jest zbyt mało słony można dodać soli. Gotowe.
Rybę piekłam 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Sos świetnie pasuje do ryby- jest kwaskowy w smaku. Sos świetnie smakuje też z do gotowanych warzyw i ziemniaków. Smacznego :)