Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ryba z wybornym sosem
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 106
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 106
Składniki
Wyfiletowałam pstrągi, hodowlane filetuje się bardzo łatwo, wystarczy naciąć je od dolnej strony a potem wyjąc kręgosłup z ościami rękoma. Mięso nie przylega zbyt mocno. Filety położyłam na polanym oliwą papierze do pieczenia. Posypałam je tymiankiem, chili, solą i dodałam przeciśnięty czosnek. Ryby skropiłam oliwą i rozprowadziłam przyprawy.
Pokroiłam 10 centymetrowy kawałek pora i podgotowałam go 5 minut. 2 łychy śmietany wymieszałam z 2 łyżkami mąki , dodałam wodę i podgrzałam całość w rondelku. Do sosu dodałam 2 łyżki kaparów, podgotowanego pora i chili. Sos gotowałam parę minut aby maka nie była surowa i żeby smaki sobą przeszły. Jeśli sos jest zbyt mało słony można dodać soli. Gotowe.
Rybę piekłam 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Sos świetnie pasuje do ryby- jest kwaskowy w smaku. Sos świetnie smakuje też z do gotowanych warzyw i ziemniaków. Smacznego :)