Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona ryba z wybornym sosem
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 18
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 55
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 25
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 18
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 55
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 25
Składniki
Wyfiletowałam pstrągi, hodowlane filetuje się bardzo łatwo, wystarczy naciąć je od dolnej strony a potem wyjąc kręgosłup z ościami rękoma. Mięso nie przylega zbyt mocno. Filety położyłam na polanym oliwą papierze do pieczenia. Posypałam je tymiankiem, chili, solą i dodałam przeciśnięty czosnek. Ryby skropiłam oliwą i rozprowadziłam przyprawy.
Pokroiłam 10 centymetrowy kawałek pora i podgotowałam go 5 minut. 2 łychy śmietany wymieszałam z 2 łyżkami mąki , dodałam wodę i podgrzałam całość w rondelku. Do sosu dodałam 2 łyżki kaparów, podgotowanego pora i chili. Sos gotowałam parę minut aby maka nie była surowa i żeby smaki sobą przeszły. Jeśli sos jest zbyt mało słony można dodać soli. Gotowe.
Rybę piekłam 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.
Sos świetnie pasuje do ryby- jest kwaskowy w smaku. Sos świetnie smakuje też z do gotowanych warzyw i ziemniaków. Smacznego :)