Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeży, dobrze doprawiony i soczysty pstrąg dostępny nie tylko w Dolinie Baryczy :)
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
1. Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperku. Mieszamy do połączenia się składników. 2. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacinamy w kilku miejscach nożem i nacieramy przygotowanym masłem (środek również). Nie zużywamy całego masła, reszta posłuży nam do przygotowania warzyw. Do środka wkładamy do każdego pstrąga po jednym ząbku czosnku, 1 krążku cytryny i kilka gałązek tymianku bądź gałązkę rozmarynu. 3. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki. Cukinię myjemy i kroimy w grubsze krążki. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy łyżkę oleju. Smażymy ziemniaki i cukinię aż do zarumienienia (ok. 7-9 minut). Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego, dodajemy obraną cebulę i szalotki pokrojone w ćwiartki. Na wierzch kładziemy pstrągi. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół). Pieczemy 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, dokładamy umyte pomidorki koktajlowe, zwiększamy temperaturę piekarnika do 190 stop. C i pieczemy ok. 7-10 minut (aż skóra ryb będzie lekko zarumieniona). 4. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy rybę sokiem z cytryny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i koperku. Smacznego