Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg w warzywach z patelni

Pstrąg w warzywach z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18659

Dodano:

Odsłon: 896

Trochę zdrowej kuchni u mnie dzisiaj, a dlaczego nie, teraz jest idealny czas na podawanie ryb. Jak nie którzy wiedza za rybami nie przepadam, ale czasem je zjadam. Więc tym razem proponuję go w troszkę zdrowszej wersji czyli pieczonego we foli z pysznymi duszonymi warzywami z patelni. Warzywa możecie dobierać według gustu, ja akurat takie miałam w domu.

Składniki

  • 1 świeży pstrąg łososiowy
  • 2 małe cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pstrąg w warzywach z patelni

Przygotowanie

  1. Rybę dokładnie płuczemy, wysuszamy najlepiej za pomocą ręcznika kuchennego. Rybę kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy z ości. Tak oczyszczoną rybę posypujemy tymiankiem, składamy na pół i zawijamy w folię aluminiową.

  2. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut.

  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa z patelni czyli; Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy je w słupki i podpiekamy na oliwie. Do lekko podpieczonych warzyw dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowany w pół paseczki por.

  4. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki cukinie. Warzywa przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu częściowego wyparowania wody.

  5. Kiedy warzywa zmiękną i będą lekko podsmażone wówczas doprawiamy je solą i pieprzem.

  6. W między czasie powinien upiec się pstrąg. Kiedy pstrąg będzie już upieczony wówczas wyjmujemy go z foli i odkładamy na 2-3 minuty, następnie kroimy go na porcje. Na talerz nakładamy duszone warzywa, a na nich układamy kawałki pieczonego pstrąga. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń