Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg złocisty na maśle

Pstrąg złocisty na maśle

Autor:

Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15919

Dodano:

Odsłon: 851

Masło podkreśla smak tej przepysznej ryby.
Reklama
Reklama
Pstrąg złocisty na maśle

Przygotowanie

  1. Dostałam pstrągi albinosy, w Polsce nie często się pojawiają chociaż są u nas hodowane. Uwielbiają je w Czechach i większość jest tam eksportowana.
    Ryby oczyściłam i zeskrobałam łuski

  2. Do masła dodałam sól, pieprz, startą skórkę, przeciśnięty czosnek i koperek. Wymieszałam.

  3. Rybę nacięłam z obu stron a w nacięcia włożyłam masło smakowe.

  4. Rybę usmażyłam na większym niż średnim ogniu ogniu na rumiano- około 5 min. Zmniejszyłam gaz na średnio mniejszy, podlałam patelnię chlustem białego wina i przykryłam. Ryba będzie się parowała około 10 minut- wtedy wino zniknie, trzeba zdjąć pokrywkę i dosmażyć na rumiano. Smażenie takiego pstrąga powinno zająć niewiele ponad 15 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić czy mięso jest białe a nie szkliste.
    Podałam z cytryną, z ziemniakami pure polanymi masełkiem ze smażenia oraz sałatką z kiszonej kapusty.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (42)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 lutego Czasem dostaję od kumpla, bo wszystkie sprzedaje na pniu i jak się nie przypomnę, to zostają tylko tęczowe i łososiowe ;)
Przepyszna ryba i nic tego nie zmieni, mniami. No i tradycyjnie pięknie podany :)
Odpowiedzi: 31 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 lutego Narobiłas mi smaku,zaraz biorę się za pstrąga,przepysznie wygląda:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń