Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 771 Ocena: 15919
Dodano: 18.02.2021
Odsłon: 851
1-2 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Dostałam pstrągi albinosy, w Polsce nie często się pojawiają chociaż są u nas hodowane. Uwielbiają je w Czechach i większość jest tam eksportowana.
Ryby oczyściłam i zeskrobałam łuski
Do masła dodałam sól, pieprz, startą skórkę, przeciśnięty czosnek i koperek. Wymieszałam.
Rybę nacięłam z obu stron a w nacięcia włożyłam masło smakowe.
Rybę usmażyłam na większym niż średnim ogniu ogniu na rumiano- około 5 min. Zmniejszyłam gaz na średnio mniejszy, podlałam patelnię chlustem białego wina i przykryłam. Ryba będzie się parowała około 10 minut- wtedy wino zniknie, trzeba zdjąć pokrywkę i dosmażyć na rumiano. Smażenie takiego pstrąga powinno zająć niewiele ponad 15 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić czy mięso jest białe a nie szkliste.
Podałam z cytryną, z ziemniakami pure polanymi masełkiem ze smażenia oraz sałatką z kiszonej kapusty.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (42)

ErJot 20 lutegoZgłoś do usunięcia
Dostałam ślinotoku - rewelacyjna rybka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Obydwa przepisy rewelacyjne. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Czasem dostaję od kumpla, bo wszystkie sprzedaje na pniu i jak się nie przypomnę, to zostają tylko tęczowe i łososiowe ;)Przepyszna ryba i nic tego nie zmieni, mniami. No i tradycyjnie pięknie podany :) Odpowiedzi: 31 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Taka rybka bardzo smakuje. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Malgoskawkuchni 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Jeszcze nie jadłam a już uwielbiam . cudowne Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 18 lutegoZgłoś do usunięcia
Narobiłas mi smaku,zaraz biorę się za pstrąga,przepysznie wygląda:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz