Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masło podkreśla smak tej przepysznej ryby.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44648
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182083
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44648
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182083
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 242
Składniki
Dostałam pstrągi albinosy, w Polsce nie często się pojawiają chociaż są u nas hodowane. Uwielbiają je w Czechach i większość jest tam eksportowana. Ryby oczyściłam i zeskrobałam łuski
Do masła dodałam sól, pieprz, startą skórkę, przeciśnięty czosnek i koperek. Wymieszałam.
Rybę nacięłam z obu stron a w nacięcia włożyłam masło smakowe.
Rybę usmażyłam na większym niż średnim ogniu ogniu na rumiano- około 5 min. Zmniejszyłam gaz na średnio mniejszy, podlałam patelnię chlustem białego wina i przykryłam. Ryba będzie się parowała około 10 minut- wtedy wino zniknie, trzeba zdjąć pokrywkę i dosmażyć na rumiano. Smażenie takiego pstrąga powinno zająć niewiele ponad 15 minut- zawsze można rozchylić nacięcie i sprawdzić czy mięso jest białe a nie szkliste. Podałam z cytryną, z ziemniakami pure polanymi masełkiem ze smażenia oraz sałatką z kiszonej kapusty.
Smacznego :)