Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, a zarazem sycące danie z mieszaniną wielu smaków ;-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3818
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 733
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3818
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 733
Składniki
Bakłażany przecinamy na pół i każdą połówkę posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut.
Po 20 minutach dokładnie płuczemy bakłażany i oczyszczamy je z miąższu z pestkami, a następnie kroimy je w kostkę. Cukinie dzielimy wzdłuż na połówki, a następnie kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy ją w piórka. Czosnek zaś obieramy i miażdżymy. Pomidory dokładnie płuczemy i kroimy na małe cząstki. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Usmażone mięso przyprawiamy pikantnie solą, pieprzem, paprką i zdejmujemy je z patelni.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy piórka cebuli oraz zmiażdżony czosnek i lekko podsmażamy.
Do cebuli i czosnku dodajemy plasterki cukinii i bakłażany. Całość podlewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie kroimy ser feta w kostkę. Rozmaryn dobrze płuczemy i drobniutko siekamy. Podsmażone mięso i cząstki pomidora oraz posiekany rozmaryn przekładamy do podgotowanej potrawki.
Wszystko dobrze mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu do potrawki dodajemy ser feta i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy doprawiając potrawkę solą, pieprzem i papryką.
Potrawkę grecką proponuję podać na gorąco bezpośrednio po ugotowaniu, jest wtedy najsmaczniejsza. Smacznego !!!