Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiacie się, jak zrobić puchate, soczyste i delikatne kotlety mielone? Wykorzystajcie trik naszych babć. Wystarczy dodać odrobinę lodowatej wody i wtłoczyć ją w mięso. Długie wyrabianie mięsnej masy sprawi, że kotlety mielone nabiorą puszystości, której nie stracą nawet podczas długiego smażenia, czy pieczenia w piekarniku. Warto również zadbać o resztę składników - zamiast bułki tartej lepiej wykorzystać czerstwą kajzerkę namoczoną w zimnym mleku. Cebulę najlepiej dodać surową lub całkowicie wystudzoną po podsmażeniu na patelni. Nie zapominajmy również o jajku i przyprawach. Tradycyjne kotlety doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Smak mielonych można dodatkowo wzbogacić o natkę świeżej, siekanej pietruszki.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34963
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 17988
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34963
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 17988
Składniki
Czerstwą bułkę namocz w zimnym mleku.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj pokrojoną cebulę, odciśniętą z mleka bułkę, wbij jedno całe jajko. Składniki dopraw solą i pieprzem. Mięsną masę wyrabiaj dłońmi. W trakcie wyrabiania dodawaj po łyżce zimnej wody.
Zwilżonymi dłońmi uformuj równej wielkości kotleciki.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki smalcu. Puchate mielone smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.