Do góry

Dania główne Przepis na:

Pule Marengo

Przepis dnia 2011-07-03
Pule Marengo

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 7137

Ta egzotycznie brzmiąca nazwa to po prostu kurczak duszony w winie z warzywami. Smaczne i proste do przygotowania danie. Zachęcam do wypróbowania z ulubionymi warzywami w dowolnych proporcjach.

Składniki

  • pierś z kurczaka, 2 szt
  • Papryka czerwona, 0,5 szt
  • pieczarki, 10 szt
  • Ogórek kiszony, 1-2 szt
  • koncentrat pomidorowy, mały słoiczek (80g)
  • białe wino (półwytrawne lub półsłodkie), 0,5 szkl
  • woda (przegotowana), 0,5 szkl
  • sól, pieprz czarny i ziołowy, bazylia,majeranek, rozmaryn
  • czosnek, 1 ząbek
  • mąka
  • oliwa
  • Miód
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pule Marengo

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w paski, dodać sól, pieprz, zioła i rozgnieciony czosnek - zostawić na ok 15-20 min.

  2. W tym czasie pokroić paprykę w cienkie paseczki, ogórka w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki.

  3. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso w ziołach obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Po krótkim smażeniu dolać wina oraz wody i dusić ok 15 min pod przykryciem.

  4. Dodać pieczarki i paprykę, dusić kolejne 10 min.

  5. Dodać ogórka i koncentrat pomidorowy. Do słoiczka po koncentracie dodać łyżeczkę mąki krupczatki, trochę ciepłej wody i łyżeczkę miodu. Wymieszać wszystko w słoiczku i dodać do sosu.

  6. Gotować na małym ogniu ok 10 min (żeby sos zgęstniał), mieszając od czasu do czasu. Można podawać z ryżem albo pieczywem, wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń