Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetyczna alternatywa dla tradycyjnego niedzielnego obiadu. Zamiast mielonych, pieczone pulpeciki bez tłuszczu, a do tego buraki w pomarańczowym sosie i kasza pęczak.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4652
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 9583
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3082
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 711
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4652
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 9583
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3082
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 711
Składniki
Do mięsa mielonego dodajemy całe jajko i łyżkę otrębów owsianych. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Rękami formujemy małe pulpety (1 łyżka stołowa mięsa – 1 pulpecik) i układamy ja na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20 min.
Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 min, żeby zmiękły. Wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy go na małym ogniu pod przykryciem, aż zredukuje się o połowę (od czasu do czasu mieszając). Pod koniec dodajemy łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Do buraków wsypujemy odsączone rodzynki i polewamy sosem pomarańczowym.
Kaszę pęczak płuczemy i wrzucamy do gotującej się wody z ziołami (ja użyłam mieszanki ziół prowansalskich bez soli, czarnego pieprzu i czosnku). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie odsączamy kaszę z nadmiaru wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.