Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Przepis dnia 2016-09-14
Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 41207

Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D

Składniki

  • PULPECIKI
  • 800 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka koperku
  • 1 cebula biała
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka (do obtoczenia)
  • olej do smażenia
  • SOS
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • około 250 g pieczarek
  • 1 mały pęczek koperku
  • 5 sporych łyżek śmietany
  • plaster masła
  • 1 spora łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta ostrej papryki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.

  2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.

  3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.

  4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.

  5. Tego połączenia powinien spróbować każdy, ponieważ danie pachnie tradycją polskiej kuchni, a do tego jest smaczne i pożywne.

  6. Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń