Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-09-2016
Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2610
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1136
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 325
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 66
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 531
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 2610
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1136
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 325
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 66
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 531
Składniki
Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.
Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.
Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.
Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
Tego połączenia powinien spróbować każdy, ponieważ danie pachnie tradycją polskiej kuchni, a do tego jest smaczne i pożywne.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego! :)