Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki ryżowe z sosem

Pulpeciki ryżowe z sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4993

Dodano:

Odsłon: 20852

Danie to znalazłam w jednym ze starych numerów "PP" i postanowiłam wypróbować. Końcowy efekt naprawdę miło mnie zaskoczył.

Składniki

  • PULECIKI:
  • ryż, 3 woreczki
  • starty żółty ser, 20 deko
  • sól, pieprz, papryka słodka, do smaku
  • jajka, 2 sztuki
  • Bułka tarta, do panierowania
  • olej, 2 łyżki
  • Sos:
  • mięso wieprzowe gulaszowe, ok. 70 deko
  • cebula, 1 sztuka
  • pieczarki, ok. 30 deko
  • koncentrat pomidorowy, ok. 2 łyżeczki
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • mąka, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka, chilli, do smaku
  • olej i masło
  • bulion, ok. 2 szklanki
  • Natka pietruszki, garść
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpeciki ryżowe z sosem

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do wieprzowiny, mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę siekamy w średnią kosteczkę.

  2. Następnie mięso obsypujemy mąką, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy mięso i szybko smażymy, podlewamy bulionem (może być z kostki), przykrywamy i dusimy do miękkości.

  3. W międzyczasie na maśle przesmażamy przez kilka minut cebulkę z pieczarkami i dodajemy do duszącego się mięsa. Dokładamy też koncentrat i przyprawy.

  4. Teraz gotujemy ryż, odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z serem (ser musi się rozpuścić), doprawiamy do smaku. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.

  5. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do sosu natkę i śmietanę, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, wykładamy na talerze i polewmy gorącym sosem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aguhak 27 maja 2010 przepis wybróbowany, rodzice smakowało, super pomysł na "inne " pulpeciki

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 19 maja 2010 ten przepis jest swietny i zabawa niezla przy "kulaniu" klopsikow:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszka-9415 06 lutego 2010 Serwowałam wczoraj rodzince na obiadek :) fajny sposób by zachęcić do jedzenia ryżu.Dzięki za przepis ! Polecam !!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 lutego 2010 od samego patrzenia zrobiłam sie głodna ,daję do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 04 lutego 2010 Wygląda apetycznie, na pewno warto wypróbować!!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 04 lutego 2010 Wygląda apetycznie, na pewno warto wypróbować!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ninas50 04 lutego 2010 ten widok wyostrzył mój węch...pachnie niesamowicie i na pewno tak smakuje, czyli co?-jutro obiadek z głowy
świetny pomysł na przemycenie ryżu dla tych, którzy za nim nie przepadaja

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwcia 04 lutego 2010 ciekawy przepis,napewno wypróbuje no i ładnie wygląda mniam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń