Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4892
Dodano: 02.02.2010
Odsłon: 20759
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mięso kroimy w kosteczkę, solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do wieprzowiny, mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę siekamy w średnią kosteczkę.
Następnie mięso obsypujemy mąką, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy mięso i szybko smażymy, podlewamy bulionem (może być z kostki), przykrywamy i dusimy do miękkości.
W międzyczasie na maśle przesmażamy przez kilka minut cebulkę z pieczarkami i dodajemy do duszącego się mięsa. Dokładamy też koncentrat i przyprawy.
Teraz gotujemy ryż, odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z serem (ser musi się rozpuścić), doprawiamy do smaku. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do sosu natkę i śmietanę, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Pulpeciki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor, wykładamy na talerze i polewmy gorącym sosem. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

aguhak 27 maja 2010Zgłoś do usunięcia
przepis wybróbowany, rodzice smakowało, super pomysł na "inne " pulpeciki2 Kto głosował? | Odpowiedz

gemka 19 maja 2010Zgłoś do usunięcia
ten przepis jest swietny i zabawa niezla przy "kulaniu" klopsikow:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

nowa1 07 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
dzisaj właśnie to zrobię2 Kto głosował? | Odpowiedz

agnieszka-9415 06 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Serwowałam wczoraj rodzince na obiadek :) fajny sposób by zachęcić do jedzenia ryżu.Dzięki za przepis ! Polecam !!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
od samego patrzenia zrobiłam sie głodna ,daję do ulubionych2 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda apetycznie, na pewno warto wypróbować!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda apetycznie, na pewno warto wypróbować!2 Kto głosował? | Odpowiedz

cola 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
pycha, na pewno wypróbuję:-)2 Kto głosował? | Odpowiedz

ninas50 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ten widok wyostrzył mój węch...pachnie niesamowicie i na pewno tak smakuje, czyli co?-jutro obiadek z głowyświetny pomysł na przemycenie ryżu dla tych, którzy za nim nie przepadaja
2 Kto głosował? | Odpowiedz

iwcia 04 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis,napewno wypróbuje no i ładnie wygląda mniam2 Kto głosował? | Odpowiedz