Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, aromatyczne i bardzo pożywne danie - pulpeciki z szynki wieprzowej z nutą cząbru w delikatnym kremie z brukselki.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2973
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2973
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 50
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 63
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Wszystkie 3 cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym. * Jedną część podsmażonej cebulki dodamy do pulpecików, a drugą część do kremu.
Do miski dodajemy mięso mielone, część podsmażonej cebulki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, cząber, majeranek, ostrą paprykę, sól, pieprz, 5 łyżek ekspandowanego amarantusa i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące gryczanej.
Następnie uformowane pulpeciki podsmażamy na oleju rzepakowym.
Gdy pulpeciki się zarumienią odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i wrzucamy do 1,5 litra gotującego się bulionu. Gotujemy je około 20 minut, a następnie przekładamy do miseczki
Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy brukselkę, pokrojoną marchewkę, podsmażoną cebulkę oraz 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy wszystko do uzyskania miękkości. * Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy 0,5 szklanki kefiru, koperek oraz pulpeciki i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego! :)