Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś polecam pulpeciki w sosie koperkowym. Danie wszystkim znane :) Każdy robi je na swój sposób. U mnie to jest różnie, czasem pulpety podsmażam na patelni i dopiero zalewam bulionem, a czasem zalewam surowe, bez podsmażania. Tym razem zrobiłam bez podsmażania. Pulpeciki są miękkie i delikatne. Podaję składniki dla dwóch osób.
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 100
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 114
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 100
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 315
Królowa grilla :)
Odsłon: 114
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Dłonie można namoczyć w wodzie wtedy mięso nie będzie się kleić. Pulpety układać od razu na patelni.
Zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować na małym gazie około 15 minut. Śmietankę wymieszać dobrze z mąką, żeby nie było grudek. Wlać do pulpetów i wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5-7 minut, żeby sos zgęstniał. Następnie dodać posiekany koperek. Gotować jeszcze chwilkę, około 1 minuty.