Do góry

Dania główne Przepis na:

pulpeciki w sosie pomidorowym

pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4702

Dodano:

Odsłon: 11566

Pyszny, szybki obiad :) Swietnie smakuja z kasza lub ryzem.

Składniki

  • na pulpeciki:
  • 300 g miesa mielonego
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sol, pieprz
  • 1 wiekszy zabek czosnku
  • 1 cebula
  • ok 3-4 lyzek bulki tartej
  • na sos:
  • puszka pomidorow
  • pol szklanki soku pomidorowego (z kartonika)
  • 1 cebula
  • 1 lyzka oleju
  • cukier, sol, pieprz, ziola prowansalskie
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pulpeciki: do miski wlozyc mieso, dodac posiekana cebule, czosnek przecisniety przez praske, jajko, posiekana natke pietruszki i przyprawy. Dodac 3 lyzki bulki tartej i wyrobic mase- jesli bedzie sie kleic, delikatnie podsypac bulka. W garnku zagotowac wode, posolic ja. Z masy miesnej formowac male kuleczki i wrzucac je do gotujacej sie wody (mozna najpierw wrzucic 1 pulpecika- jesli sie rozpadnie, dodac do pozostalej masy odrobine bulki tartej). Pulpeciki gotowac na wolnym ogniu okolo 20 minut, wyjac je na talerz i przestudzic.

  2. Sos: pomidory zmiksowac blenderem. Dodac do nich sok pomidorowy, cukier, ziola prowansalskie, pieprz i sol, wymieszac. Cebule posiekac, podsmazyc ja na oleju w wiekszym garnku. Kiedy cebula sie zeszkli, dodac mase pomidorowa i gotowac okolo 10- 15 minut. Po tym czasie dodac pulpety, gotowac razem ok 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń