Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 1933

delikatne aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowym podane z kaszągryczaną

Składniki

  • 0,5 kg mielonego mięsa indyczego
  • średnia cebulka
  • łyżka suszonego tymianku
  • 4 duże pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz, cukier
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej
  • łyżka oliwy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszam mięso mielone, drobno posiekaną cebulkę, tymianek. Dodaję sól i pieprz do smaku. Rękami formuję małe kulki.
    Do garnka (najlepszy dosyć szeroki) wlewam 1/2 wody doprowadzam do wrzenia. Do wrzątku wrzucam kolejno pulpeciki, gotuję powoli ok 15 minut.
    Uwaga,wody musi być na tyle dużo aby pulpety nie przywierały do dna, trzeba je co jakiś czas delikatnie zamieszać.

  2. W tym czasie parzę pomidory, ściągam skórkę i usuwam gniazda nasienne. Duszę pokrojone na cząstki pomidory na oliwie, dodaję czosnek. Miksuję.
    Sos pomidorowy dolewam do garnka z pulpetami, dodaję paprykę,sol,pieprz i ew cukier do smaku.
    Osobno gotuję kasze gryczaną na sypko.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń