Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowym podane z kaszągryczaną
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 847
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1609
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14288
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 161
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2687
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 847
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1609
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14288
Składniki
W misce mieszam mięso mielone, drobno posiekaną cebulkę, tymianek. Dodaję sól i pieprz do smaku. Rękami formuję małe kulki. Do garnka (najlepszy dosyć szeroki) wlewam 1/2 wody doprowadzam do wrzenia. Do wrzątku wrzucam kolejno pulpeciki, gotuję powoli ok 15 minut. Uwaga,wody musi być na tyle dużo aby pulpety nie przywierały do dna, trzeba je co jakiś czas delikatnie zamieszać.
W tym czasie parzę pomidory, ściągam skórkę i usuwam gniazda nasienne. Duszę pokrojone na cząstki pomidory na oliwie, dodaję czosnek. Miksuję. Sos pomidorowy dolewam do garnka z pulpetami, dodaję paprykę,sol,pieprz i ew cukier do smaku. Osobno gotuję kasze gryczaną na sypko. Smacznego :)