Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki w sosie pomidorowym to jeden z najbardziej klasycznych przepisów, uwielbiany przez wszystkich – szczególnie przez najmłodszych. Sposobów na przygotowanie klopsików jest mnóstwo. Każda babcia trzyma swoją recepturę w tajemnicy, choć nasze pulpeciki wychodzą równie smaczne, aromatyczne i miękkie – idealne do podania z makaronem lub ziemniaczanym puree.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 574
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6991
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244185
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 574
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6991
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244185
Składniki
Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, po chwili dorzuć płatki czerwonej papryki. Dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory i duś przez 30 minut pod przykrywką. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zamknij pokrywę, by utrzymać ciepło i odstaw.
W międzyczasie namocz bułkę w mleku. Po czym odciśnij i włóż do miski. Tam też umieść mielone mięso, tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, przyprawy oraz wbij jajko. Wyrób dokładnie mięsną masę, aby była jednorodna. Następnie nabieraj łyżką porcję mięsa i formuj w dłoniach okrągłe pulpeciki. Mięsne kuleczki obsmaż na małej ilości oleju i przełóż do pomidorowego sosu. Krótkie podsmażenie pozwoli zachować ładny, okrągły kształt klopsików. Pulpeciki w sosie pomidorowym trzymaj na ogniu ok. 20 minut, aż będą w pełni ugotowane. Danie podawaj od razu z patelni, w towarzystwie gotowanego makaronu lub ziemniaków. Udekoruj listkami bazylii lub natką pietruszki.