Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki w sosie pomidorowym to jeden z najbardziej klasycznych przepisów, uwielbiany przez wszystkich – szczególnie przez najmłodszych. Sposobów na przygotowanie klopsików jest mnóstwo. Każda babcia trzyma swoją recepturę w tajemnicy, choć nasze pulpeciki wychodzą równie smaczne, aromatyczne i miękkie – idealne do podania z makaronem lub ziemniaczanym puree.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 75
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4843
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 75
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4843
Składniki
Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekany czosnek, po chwili dorzuć płatki czerwonej papryki. Dodaj pozbawione skórki, pokrojone pomidory i duś przez 30 minut pod przykrywką. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać, rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zamknij pokrywę, by utrzymać ciepło i odstaw.
W międzyczasie namocz bułkę w mleku. Po czym odciśnij i włóż do miski. Tam też umieść mielone mięso, tarty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, przyprawy oraz wbij jajko. Wyrób dokładnie mięsną masę, aby była jednorodna. Następnie nabieraj łyżką porcję mięsa i formuj w dłoniach okrągłe pulpeciki. Mięsne kuleczki obsmaż na małej ilości oleju i przełóż do pomidorowego sosu. Krótkie podsmażenie pozwoli zachować ładny, okrągły kształt klopsików. Pulpeciki w sosie pomidorowym trzymaj na ogniu ok. 20 minut, aż będą w pełni ugotowane. Danie podawaj od razu z patelni, w towarzystwie gotowanego makaronu lub ziemniaków. Udekoruj listkami bazylii lub natką pietruszki.