Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super danie dla małych i dużych :)
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 157
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 209
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1289
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 512
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 157
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 209
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1289
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 512
Składniki
Klopsiki: mięso z indyka mielimy, dodajemy jajko, kaszę manną, sól, pieprz, gałkę muszkatową, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Tak przygotowane klopsiki wrzucamy do wrzącej wody, co jakiś czas delikatnie je mieszamy i czekamy aż wypłyną do góry, chwile ja gotujemy i odcedzamy.
Sos: w rondelku roztapiamy masło z odrobiną oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i rumienimy na złoty kolor, dosypujemy mąkę i mieszamy by się nie przypaliło, powoli dolewamy wodę i dokładnie mieszamy tak by powstał sos. Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, magii, oraz łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy.
Razem: Gdy sos jest gotowy zanurzamy w nim ugotowane klopsiki i wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, tak by smaki się przegryzły. Podajemy z ryżem i kwaśnym ogórkiem.