Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1086

Dodano:

Odsłon: 2093

Pulpety w sosie pomidorowym, które są doskonały dodatkiem do ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy

Składniki

  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
  • przyprawy wg uznania, ja daję sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka paryka, curry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą, w takiej ilości żeby mięso było bardziej mokre niż suche, ale nie kleiło się.
    Całość przyprawiamy wg uznania jeszcze raz dokładnie mieszamy. Formujemy nieduże kulki i obsmażamy je chwilę na rozgrzanym tłuszczu (ok. minut z każdej strony).

  2. Obsmażone klopsiki przekładamy do garnka wraz z tłuszczem, na którym były podsmażane. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu ok 30-45 minut aż mięso zmięknie.
    Na koniec dodajemy koncentrat, mąkę i śmietanę lub jogurt i mieszamy.




    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Aby nie porobiły się grudki z mąki, a śmietana nie zważyła, najlepiej dodać je w taki sposób, że w kubku wymieszać mąkę, śmietanę i koncentrat, po czym dodać nieco gorącej zalewy, energicznie wymieszać trzepaczką i dopiero dolać do reszty zalewy i wymieszać.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń