Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2853
Dodano: 17.05.2013
Odsłon: 8992
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Mięso na pulpety doprawiłam ulubionymi przyprawami, przeważnie używam własnej mieszanki kebab-gyros, ziołowa do kurczaka, do pieczeni, do żeberek z dodatkiem czosnku, curry i imbiru. Oczywiście jest to kwestia indywidualnego smaku każdego z nas. Do mięsa można dodać jajko i otręby, ale nie jest to konieczne- bez nich pulpety wychodzą twardsze i bardziej zbite.
Pulpety należy formować wilgotnymi dłońmi, dzięki temu nie kleją się do rąk i mają ładny kształt. Gotowałam je na parze przez ok. 20 minut, a na ostatnie 10 minut do gotującej się wody wrzuciłam brokuły, z którymi potem podałam pulpety.
Sos serowy robiłam pod koniec gotowania pulpetów i brokułów. Do małego rondelka wlałam mleczko zagęszczone, dodałam sery, natkę pietruszki i podgrzewałam cały czas mieszając. Doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, mieszałam do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera, starając się jednak nie zagotować sosu. Na koniec zagęściłam połową łyżeczki kleiku- e voila:)
Smacznego serowego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

kobra222 14 września 2013Zgłoś do usunięcia
To mięso w tym czymś białym wygląda wyjątkowo nieapetycznie... Znowu te same składniki-czy bez tych wstrętnych serów nie potrafisz nic ugotować ? Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

szczotka_od_kija 20 maja 2013Zgłoś do usunięcia
no, bardzo polubiłam ten sposób, bo otręby pęcznieją w mięsku i idealnie zastępują bułkę:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 maja 2013Zgłoś do usunięcia
z tymi otrębami to fajny pomysł , będę musiała w końcu zastosować go w mojej kuchni. Pozdrawiam cieplutko :)))0 Kto głosował? | Odpowiedz

szczotka_od_kija 19 maja 2013Zgłoś do usunięcia
haha, to goń do kuchni:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 19 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Patrząc na fotkę zrobiłam się głodna!1 Kto głosował? | Odpowiedz