Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
A to jeden z moich ulubionych przepisów na obiadek:), bardzo szybki i nie wymaga brudzenia miliona garów:)
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20586
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2270
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 34
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 20586
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2270
Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest orzeźwiająca i ar...
Odsłon: 34
Składniki
Mięso na pulpety doprawiłam ulubionymi przyprawami, przeważnie używam własnej mieszanki kebab-gyros, ziołowa do kurczaka, do pieczeni, do żeberek z dodatkiem czosnku, curry i imbiru. Oczywiście jest to kwestia indywidualnego smaku każdego z nas. Do mięsa można dodać jajko i otręby, ale nie jest to konieczne- bez nich pulpety wychodzą twardsze i bardziej zbite.
Pulpety należy formować wilgotnymi dłońmi, dzięki temu nie kleją się do rąk i mają ładny kształt. Gotowałam je na parze przez ok. 20 minut, a na ostatnie 10 minut do gotującej się wody wrzuciłam brokuły, z którymi potem podałam pulpety.
Sos serowy robiłam pod koniec gotowania pulpetów i brokułów. Do małego rondelka wlałam mleczko zagęszczone, dodałam sery, natkę pietruszki i podgrzewałam cały czas mieszając. Doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem, mieszałam do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera, starając się jednak nie zagotować sosu. Na koniec zagęściłam połową łyżeczki kleiku- e voila:) Smacznego serowego:)