Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie pulpety drobiowe z leśnymi grzybami -lejkowcami. Najlepiej smakują z duszonymi porami.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Grzyby oczyścić i ugotować w dwu wodach odcedzić i dobrze osączyć. W pierwszej wodzie gotować około 10 minut, w drugiej godzinę. Ugotowane i przestudzone grzyby zamrażam porcjami. Do pulpetów użyłam około 40-50 g.
Z pora odcinamy tylko dolną część korzenia i niewielką ilość twardych zielonych liści, potem przecinamy na pół, dokładnie płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy w kostkę, połowę dodajemy do pokrojonego pora. Na patelni rozgrzewamy olej, krótko przesmażamy pora z cebulą, podlewamy rosołem ( lub wodą z kostką rosołową ). Dusimy około 30 minut.Tak długo ze względu na zieloną część liści pora.
Pierś z kurczaka mielimy wraz z cebulką i ziołami. Pod koniec mielenia dodajemy ugotowane grzyby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące. W tym samym czasie w garnku zagotowujemy wodę z kilkoma gałązkami świeżego lubczyku i selera. Do ziołowego wywaru dodajemy pulpety i dusimy je około 15 minut. Podajemy z ziemniakami i porami. W momencie kiedy podgrzewamy pora, można dolać do niego odrobinę wywary z pulpetów.