Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokrojone pomidory z cebulą i czosnkiem gotowane na małym ogniu, w nich pulpety z mięsa mielonego a wszystko doprawione ziołami prowansalskimi. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i oprószamy szczyptą soli. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują.
Do mięsa mielonego /najlepiej wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, sól, pieprz i mieloną paprykę i dokładnie wyrabiamy. /Pulpeciki powinny być łagodne w smaku bo sos będzie lekko pikantny/. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.
Rozgotowane pomidory miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się. Podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.