Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokrojone pomidory z cebulą i czosnkiem gotowane na małym ogniu, w nich pulpety z mięsa mielonego a wszystko doprawione ziołami prowansalskimi. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4784
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1335
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10631
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4784
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1335
Składniki
W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek i oprószamy szczyptą soli. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują.
Do mięsa mielonego /najlepiej wieprzowo-wołowego/ dodajemy jajko, sól, pieprz i mieloną paprykę i dokładnie wyrabiamy. /Pulpeciki powinny być łagodne w smaku bo sos będzie lekko pikantny/. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki.
Rozgotowane pomidory miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Do powstałego sosu wrzucamy pulpeciki i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. W tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć a pulpety ugotować się. Podajemy na ciepło z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem.