Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety rybne to bardzo apetyczne danie, dobre na obiad czy też kolację, na świeżo lub odgrzewane, a do tego gęsty, aromatyczny sos pomidorowy....
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Przygotować sos pomidorowy. Cebulę i seler naciowy drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu przez 6-8 minut, aż lekko zmiękną. Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
Następnie dodać krojone pomidory, listki bazylii i dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem, bardzo drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Do ryby dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i tartą bułkę. Masę dobrze wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formować pulpety i obtaczać w tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanej oliwie, rumieniąc pulpety ze wszystkich stron. Przełożyć do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut.