Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16005
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4856
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 650
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16005
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4856
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 650
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pół łyżeczki pieprzu Cayenne, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Doprawiamy szczyptą cynamonu, łyżeczką suszonej bazylii, solą i pieprzem. Całość zagniatamy i formujemy małe pulpeciki. Pulpety obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym maśle. Gdy pulpety zarumienią się z każdej strony, przekładamy je na talerz.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim cebulę i czosnek, dodajemy starty imbir oraz posiekaną ostrą papryczkę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Łyżkę mąki rozprowadzamy w zimnym bulionie, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia. Całość dodajemy do pomidorów, sos mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pulpety wkładamy do sosu i razem chwilę gotujemy.